De Limes

De Limes

De Limes (uitgesproken als liemes) is Latijn voor ´grens´ en ´pad´. Het is de grens van het voormalige Romeinse Rijk en het grootste archeologische monument van Nederland. De Limes was een militaire zone, die bestond uit een weg, forten en wachttorens en burgerlijke nederzettingen. Maar het was ook een handelsroute en langs deze route ontstond een uitwisseling van culturen. De Romeinen brachten in de Lage Landen nieuwe methoden en technieken die we in onze tijd nog terugvinden, zoals geld als betaalmiddel en de weg- en waterbouwkunde.
De Limes ontstond ongeveer 57 voor Chr., toen Caesar voor het eerst de Lage Landen bereikte, tot zo´n 400 na Chr. toen de val van het Romeinse Rijk nabij was.

Waar vind ik de Limes
In Nederland loopt de Limes van Katwijk aan Zee via de oude Rijn langs Arnhem naar Duitsland. Maar de grens van het Romeinse Rijk begint eigenlijk al  in Engeland, waar hij Hadrians´s Wall heet. Hij strekt zich verder uit via Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië, Turkije, Azië en Noord-Afrika.

Bronnen:
www.limes.nl
www.europafietser.nl

Mijn Limes
Met mijn fiets volg ik de noordelijke route van de Limes. Deze start in Katwijk aan Zee en eindigt in Constanta (RO) aan de Zwarte Zee. De route is opgedeeld in drie stukken: Katwijk - Regensburg (D (1112 km)), Regensburg - Gyala (HO (1271 km)) en Gyala - Constanta (RO (1590 km)).
De route is beschreven in een drietal boekjes door Clemens Sweerman.

1e deel
waar-eu

2e deel

3e deel
waar-eu

In Roemenië wijk ik enigszins van de route af (zie profiel). Maar ook de grens van de Romeinen was aan veranderingen/verleggingen onderhevig. De Romeinen waren letterlijk en figuurlijk grensverleggend bezig, ik dus ook.

En dan naar huis
Als ik de Zwarte Zee gezien heb, dan is het de bedoeling dat ik via Roemenië/Bulgarije, Servië, Kroatië, Slovenië, Italie, Zwitserland en Duitsland terug fiets en op 15 augustus 2013 weer op de Boulevard van Katwijk sta. Einde reis.